Verplaatsing ‘De Ring’, Ad Dekkers

“De Ring
Locatie: Spaarndammerdijk, Stadsdeel West
Kunstenaar: Ad Dekkers

‘De Gebroken cirkel’, of ‘De Ring’ van Ad Dekkers is ontworpen voor het vroegere belastingkantoor aan de Mauritskade en is daar geplaatst in 1976. Begin en eindpunt van de ring op de grond sluiten niet recht aan, zodat er eigenlijk sprake is van een spiraalvorm.
Het is de grootste sculptuur van Ad Dekkers.
De sculptuur was bedoeld als zuivere cirkel maar werd om financiële en technische redenen opgebouwd uit twintig rechte segmenten, hetgeen het werk een heel eigen karakter geeft. De uitvoering van het werk heeft de op jonge leeftijd overleden kunstenaar niet meer meegemaakt.
Ad Dekkers (1938-1974) maakte naam als kunstenaar in de traditie van Mondriaan.
Hij behoorde tot de generatie die de tweede grote stap van de abstracte kunst in Nederland ontwikkelde. Het accent ligt hierbij op een uitgewogen reflectie op vorm, licht, proportie en materiaal. Als geometrisch werkend kunstenaar kan hij in één adem vergeleken worden met onder andere Jan Dibbets, André Volten en Peter Struycken.

de ring Ad Dekkers

Jerome Symons en Frits Nolte adviseerden in 2003 over de verplaatsing van het monumentale beeld ‘de ring’ van de in 1974 overleden kunstenaar Ad Dekkers.
Het beeld dat dateert uit 1976 heeft een diameter van 12 meter en weegt 165 ton.
Het beeld is destijds als een geheel getransproteerd van het vroegere belastingkantoor aan de mauriskade (hoek Wibautstraat) naar de huidige locatie.

Op de voormalige locatie moest het beeld plaats maken voor de verplaatsing van een gemaal. Op die locatie wordt op dit moment de nieuwe locatie ontwikkeld van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Op de nieuwe locatie, de Spaarndammerdijk in Stadsdeel West is de betonsculptuur op een kleine terpachtige verhoging geplaatst en van zijwaardse aanlichting voorzien.
De uitvoering is in samenwerking gedaan met Aad Batenburg (destijds werkzaam bij Stadsdeel Oost)