Guido Geelen IJdok Amsterdam

Beeld Guido Geelen IJdok / Westerdoksdijk
“Zonder Titel”
Afmeting: 12 x 2,60 x 2,44

Anonieme schenking aan de stad Amsterdam

Opdrachtformulering, kunstenaarsadvies en projectbegeleiding: Wiseguys, Marco Cops

Een anonieme schenker heeft het initiatief genomen om een kunstwerk te schenken aan de Gemeente Amsterdam, haar inwoners en bezoekers.

Het kunstwerk van Guido Geelen symboliseert de historische en hedendaagse bedrijvigheid in de stad Amsterdam. Het vertaalt waarden als werklust, saamhorigheid, ondernemerszin en verbindt het lokale met het internationale.

Guido Geelen heeft de opdracht vertaald naar een actueel element zonder daarbij eendimensionaal of verhalend te worden. Het kunstproject bestaat uit de artistieke vertaling van een levensgrote 40 ft. zeecontainer waarbij alle wanden en deuren worden vervangen door een combinatie van in brons gegoten ringen die elkaar raken en zodanig de “outline” van de zeecontainer vormen.

De totale maatvoering van het kunstwerk is gerelateerd aan een 40 ft. zeecontainer met de afmeting: 12 x 2,44 x 2,60 m (op z’n kant geplaatst). De sokkel is 6 meter en het beeld zelf is ook 6 meter hoog. Deze “sokkel” vormt visueel één geheel met het bovenste deel van de sculptuur.

In het ontwerp is gekozen voor kleine tot grote cirkels of ringen. Een cirkel heeft geen begin en geen einde, het voert je altijd weer terug naar jezelf.  Daarmee verwijst het naar alle cyclische processen. De cirkel is ook het symbool van het niets, de leegte. En van de absolute vrijheid, door niets gebonden. In het Boeddhisme symboliseert de cirkel de harmonie tussen alle geestelijke krachten, de verlichting. De cirkels verwijzen ook naar samenwerking en verbinding.

Daarmee verwijst het beeld naar Amsterdamse bedrijvigheid, in het verleden en ook nog vandaag de dag. De locatie hier aan het IJ is bewust gekozen. Het IJ was en blijft een belangrijke levensader van Amsterdam. Daarnaast vinden ten Noorden van het IJ op dit moment de grootste stedelijke ontwikkelingen van Amsterdam plaats, het beeld staat op de grens tussen de oude binnenstad en daar waar de stad groeit.

 

Het werk heeft een zeer transparant karakter, dat maakt dat het geen visuele belemmering vormt, maar eigenlijk de achtergrond doorlaat: De scheepvaart op het IJ zal er doorheen te zien zijn.

De locatie is zo gekozen dat het kunstwerk mooie zichtlijnen heeft, vanaf zowel de Westerdoksdijk als ook de Leliendaalstraat en het IJdok.

 

Giettechnische interventies zoals gietkanalen en gietbeker vormen deel van het artistieke concept en blijven dus op het kunstwerk aanwezig.

Lasnaden, voedingssysteem, technische en esthetisch-aanvaardbare gietfouten blijven zichtbaar aanwezig. De kunstenaar heeft beslist wat wel en wat niet visueel aanwezig is.

 

De afwerking is gestraald “naakt” brons dat onbeschermd de weerselementen, aanrakingen door mens en dier alsook de tand des tijds tegemoet gaat.

De gebruikte bronslegering (silicon-brons) is bij uitstek geschikt voor opstelling in een maritieme omgeving.

Meer informatie over de kunstenaar vind u hier