Beeld van de Koning Marjolein Rothman

Raadzaal Amsterdam

Kunstenaar Marjolein Rothman

Projectbegeleiding: Wiseguys, Marco Cops

Beeld van de Koning-Marjolein Rothman
Het beeld dat Marjolein Rothman gemaakt heeft voor de Raadzaal is een klassiek portret van een koning. Door gebruik te maken van zijn silhouet en dit terug te brengen tot slechts enkele vlakken, heeft zij de essentie willen weergeven, zijn symboolwaarde.
Het beeld is op meerdere plekken opengelaten, de beschouwer kan deze plekken zelf invullen. En, nog belangrijker, door het portret heen kijken. Daarachter zullen de lucht, de straat en voorbijgangers zichtbaar zijn. Zo verbindt de koning zich met de mensen die buiten zijn. En, andersom, kan men vanaf de straat het beeld zien als een herkenbaar silhouet.
Beeld van de Koning 2 Marjolein Rothman
Door de plaatsing van het beeld, naast de plek waar mensen kunnen spreken die geen onderdeel zijn van de Raad, wordt de rol van de Koning duidelijk: als verbindend element tussen het volk en de Raad en ook als stille aanwezige die de constitutionele monarchie symboliseert. Ook het beeld van Koningin Beatrix stond op deze plek.

Niet alleen is deze plaatsing van betekenis voor de functie die het beeld moet vervullen, ook voor de zichtbaarheid is dit de beste plaats en het beste formaat. Vanuit de Raadzaal kan men door het beeld heen de straat zien en van buiten zal het beeld duidelijk zichtbaar zijn. Het beeld is uitgevoerd in een donkere toon metaal van circa 10 mm dikte.
Het portret blijft daarmee een tekening, een silhouet, en vormt een doorkijk.
Beeld van de Koning opening Marjolein Rothman
(opening door Burgemeester van der Laan, 2014)