Solar Powered Door (to Nothingness)

De deur naar het onbekende – Een nieuw kunstwerk op Knowledge Mile Park

Solar Powered Door (to Nothingness)

Sinds 9-11-2020 staat een nieuw kunstwerk op Knowledge Mile Park; De Solar Powered Door (to Nothingness) van de kunstenaar David Smithson.
Het kunstwerk betreft een door zonne-energie aangedreven deur, die bij benadering geactiveerd wordt.

Het kunstwerk vindt haar oorsprong in 2011
Smithson was destijds geïrriteerd dat de kunstwereld en daarmee ook hijzelf, nog zo ontzettend weinig deed met wat er gebeurde in de natuur.
“De wereld verandert, duurzaamheid is hét onderwerp, maar in de kunst merkte ik daar nog maar weinig van. Daarom besloot ik mij te richten op duurzaamheid onder de aandacht brengen middels mijn kunstwerken.”, aldus Smithson.

Zijn eerste grote duurzaamheidsproject was onderdeel van het nieuwe museum in Zagreb; een compleet nieuw gebouw gemaakt van beton, een ‘energy disaster’ zoals Smithson het noemt. Tijdens dit project maakte hij vijf deuren volledig van hout om een statement te maken dat hout prima geïntegreerd kon worden in een high tech omgeving. Terwijl hij werkte aan deze deuren kwam hij op het idee om een deur te maken die volledig los zou staan van alles.
Just standing somewhere opening and closing in nothing.”
Dat was het begin van de Solar Powered Door (to Nothingness).
In de loop der jaren heeft de deur op verschillende plekken gestaan en is steeds verder doorontwikkeld.

Bij Knowledge Mile Park krijgt de Solar Powered Door (to Nothingness) haar uiteindelijke bestemming.

Smithson: “Ik ben erg blij dat de deur onderdeel wordt van zo’n mooi project van vergroening en verduurzaming. Het zal niet voor iedereen tot de verbeelding spreken, maar wanneer het aanspreekt kan het tot filosofische gedachten leiden. Ik hoop dat de deur en het doorlopen van de deur mensen aan het denken zet. Allereerst op het gebied van het hergebruiken van energie, hoe gebruiken we onze energie en gaan we er goed mee om?
Aan de andere kant hoop ik dat de absolute nonsens van een deur in het niks, die eigenlijk nergens naar toe leidt tot de verbeelding spreekt. Is het een deur in het niks of juist een deur naar een andere dimensie, naar een andere wereld, een deur de toekomst in”.

“Stap je door de deur en zet een stap in de toekomst. Wat doet dat met je en hoe kijk je dan naar de wereld. Dat is vooral het filosofische of misschien zelfs spirituele effect dat het kunstwerk teweeg kan brengen. Ik ben heel benieuwd hoe de mensen in Amsterdam gaan reageren op het kunstwerk.”

De Solar Powered Door (to Nothingness) nodigt de voorbijgangers uit om deel te nemen aan een her aanpassing van de relatie van de samenleving tot technologie en het milieu en suggereert tegelijkertijd een spirituele betrokkenheid door een uitnodiging van het universum. Daarmee is het een mooie aanwinst aan Knowledge Mile Park. De structuur bestaat uit een metalen deuropening op een sokkel en is aan beide zijden bedekt met zonnepanelen. Als een persoon de deur nadert, gaat deze langzaam open en leidt de persoon het onbekende binnen.