Locatie: Vredeveldsetunnel Assen
Kunstenaar: Matthias Oostrik
Opdrachtgever: Gemeente Assen
Projectbegeleiding: Wiseguys, Marco Cops
eind september 2018 is het kunstwerk Assen van Assen in de Vredeveldsetunnel opgeleverd. De tunnel is de Oost-West verbinding onder het Station van Assen voor voetgangers en fietsers. Het interactieve kunstwerk is een ontwerp van Matthias Oostrik.
2 sensoren volgend de (snelheid van) de passanten in de tunnel, het licht in het kunstwerk volgt de passant op zijn of haar snelheid en begeleid deze zo door de tunnel.
Het werk is een combinatie van speciaal voor dit project ontworpen LED’s achter brandvertragende kunststofplaat achter een reeks van geperforeerde cortenstalen panelen.
Het interactieve lichtkunstwerk de Assen van Assen in de Vredeveldsetunnel verbeeldt de uitwisseling van energie tussen de landelijke oostkant en de stedelijke westkant van Assen. Bezoekers die de tunnel binnengaan activeren een uniek spel van licht. Het werk beoogt van de tunnel een herkenbare publieke ruimte te maken die geborgenheid biedt, het natuurlijke karakter van de buitenstad verknoopt met de stedelijkheid van de binnenstad en zo de identiteit van Assen versterkt.
Het 34 meter lange kunstwerk is van gecorrodeerd staal is aangebracht tegen de zuidwand van de spoortunnel. Over het staal wordt in drie lagen een abstract netwerk van licht aangebracht. Dit netwerk is gebaseerd op het stratenpatroon aan weerszijde van de tunnel. De eerste laag is een glanzende tekening van het stratenpatroon. De tweede laag wordt gevormd door uit het staal gesneden lijnen, met een verschillend karakter aan beide zijden: een landelijk vloeiend karakter aan de oostkant en een stedelijk karakter aan de westkant. De derde laag bestaat uit een interactieve animatie achter de lijnen in wit licht.
De interactieve animatie wordt geactiveerd door bezoekers die de tunnel binnenkomen. Elke bezoeker zet een een unieke animatie in gang, waarbij lichtstromen een weg zoeken naar de andere kant van de tunnel. In het samenspel tussen verschillende en tegenovergestelde lichtstromen ontstaat een steeds veranderend lichtspel. De transfer vanuit de buitenstad naar de binnenstad en vice versa leidt zo tot een ervaring die natuurlijk aanvoelt maar ook altijd blijft verrassen.
detail
Matthias Oostrik is kunstenaar en software-ontwikkelaar, gevestigd in Amsterdam.
Met zijn audiovisuele installaties onderzoekt Oostrik de impact van technologische ontwikkelingen op ons dagelijks leven. Oostriks werk combineert elementen van digitale kunst, installatiekunst en film en maakt gebruik van experimentele mens-machine interactie.
Happy Tunnel is een collectief van architecten, media- en lichtontwerpers gericht op het veraangenamen van tunnels en onderdoorgangen.
video impressie van de interactiviteit
- Formaat: 34 meter breed, 2 meter hoog, tot 30 cm diep.
- Materiaal: Cortenstaal, acrylaat en led
- Duur animatie: oneindig