Sanja Medic

ENTREE A t/m E Prindenhof/De Werkplaatsen Leidschendam

De tijd heeft het eigenaardige vermogen om ons onverschillig te maken tegenover de dingen waar we ooit van hielden en van onder de indruk waren: van de spullen die we kopen om onze woningen mee te decoreren en verrijken, tot de gebouwen en de wijken waarin we wonen. Voor dit werk vertrok Sanja Medic vanuit het concept de bestaande veronderstellingen om te keren en mensen opnieuw enthousiast te maken over objecten en structuren om hen heen.

Entree A t/m E maakt deel uit van het project van Vidomes, dat haar grootste appartementencomplex aan de Frisolaan in de wijk Prinsenhof in Leidschendam nieuw leven inblaast onder het motto ‘kunst met en voor bewoners’. Ongeveer 100 huishoudens uit 2 flatgebouwen openden hun deuren voor Sanja Medic en gaven haar de kans om foto’s te maken van 5 elementen uit hun interieur waarvan de kunstenaar gelooft dat ze essentieel zijn om van een huis een thuis te maken: een lamp, een stoel, gordijnen, een plant en een spiegel. Vaak was hun eerste reactie dat er niets interessants in hun woning te vinden is. En toch vond zij bijna iedere keer iets karakteristieks, zoals een spiegel in een vorm die ik nooit eerder gezien had of een plant die onbeheerst groeide. Uiteindelijk heeft zij een archief aan foto’s met meer dan 500 elementen gecreëerd.

Gebaseerd op het concept van trompe-l’oeil heeft zij per entree een unieke wandbekleding ontworpen met een eigen combinatie van een interieurelement en ballonkleur. In de afbeelding op de wandbekleding worden de lijnen van de entree optisch verlengd en vormen ze een nieuwe ruimte.

Telkens wanneer iemand het gebouw betreedt, betreedt hij ook deze nieuwe ruimte; een denkbeeldige wereld gecreëerd uit de voor hen bekende elementen en onbekende elementen die zich in de woningen van hun buren bevinden.

De interieurs van onze huizen zijn tot in zekere zin een reflectie van onszelf. En daarom is het belangrijk om de manier waarop we onszelf zien te vernieuwen om enthousiast te worden over de wereld om ons heen.