De Schreeuw, Jeroen Henneman

‘De Schreeuw’, 2007, Jeroen Henneman                                                                             Kunstwerk voor Theo van Gogh

Opdrachtgever:
Stadsdeel Oost

Advies en projectmanagement:
Wiseguys, Marco Cops, Boudewijn Oremus (Stadsdeel Oost)

Kunstenaar:
Jeroen Henneman

Keuze kunstwerk en locatie
De selectiecommissie heeft uit de 148 inzendingen unaniem voor ‘De Schreeuw’ gekozen. Jeroen Henneman heeft daarop de commissie voorgesteld het kunstwerk in het Oosterpark tussen de ingangen Kastanjeweg en Eikenweg te plaatsen. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel heeft dit voorstel overgenomen.

‘De Schreeuw’, het kunstwerk van Jeroen Henneman ter nagedachtenis aan Theo van Gogh, is op 18 maart 2007 onthuld. Het kunstwerk staat in het Oosterpark, tussen de ingangen Kastanjeweg en Eikenweg.

‘De Schreeuw’ van Jeroen Henneman
Het gekozen ontwerp van Jeroen Henneman is helder en krachtig. Het is een profiel van Theo van Gogh. Aan de ene zijde is het gelaat achterover gebogen en verbeeldt het een schreeuw. Aan de tegenoverliggende zijde wordt een gesloten mond voorgesteld. De spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond verbeeldt de complexiteit van het thema dat voor de kunstenaar een belangrijke aanleiding was voor het beeld: de vrijheid van meningsuiting. Het kunstwerk voegt zich goed in zijn omgeving, zonder provocerend aanwezig te zijn. Het beeld wordt ongeveer 4½ meter hoog en is van thermisch gestraald roestvrij staal. Het beeld is gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, stadsdeel Oost en de Gemeente Amsterdam.