Entreehal, Anne Verhoijsen

Ozewa, Amsterdam

Opdrachtgever:
Stadsdeel Oost

Advies en projectbegeleiding:
Wiseguys, Marco Cops

Kunstenaar:
Anne Verhoijsen

OZEWA is een installatie bedacht voor de entreehal van het Stadsdeelkantoor, die is gemaakt met behulp van woorden bestaande uit lichtbeeldprojecties die net als de bezoeker gaan en komen.

Uitgangspunten voor dit werk zijn de diverse redenen waarmee de bezoekers naar het stadsdeel komen en de verschillende nationaliteiten. In het geheel zijn er zeven projectie velden, belicht door 6 Gobo armaturen en een beamer. Elke armatuur bevat zeven gobo’s. Op elke gobo staat een woord. Hierdoor ontstaat een rijke schakering aan woorden die onderling door hun combinaties nieuwe interpretatiemogelijkheden bieden. De woorden zijn in verschillende talen (en schriften) weergegeven; Nederlands, Engels, Spaans, Turks, Arabisch en Pools.

Als je het stadsdeel binnenkomt zou het zo kunnen zijn dat je op de tweede pilaar aan de binnenkant het woord isla ziet zweven en vervolgens, als je naar de receptie loopt, in een van de talen die in het stadsdeel gesproken wordt Ik ben vader geworden leest. Als je je nummertje hebt getrokken of gekregen dan loop je hoogstwaarschijnlijk naar een van de banken en ga je zitten. Het kan dan gebeuren dat je of op de grond of op een pilaar weer een woord ziet verschijnen. Dat woord beweegt over de vloer of juist van de vloer weg naar de pilaar.

Woorden komen samen en vormen zo weer een nieuw woord. Ook kunnen verschillende talen door elkaar een cluster vormen. De woorden die elkaar raken, ook al is het niet altijd direct leesbaar door bijvoorbeeld het gebruik van de verschillende talen, gaan op de een of andere manier een onderlinge associatie aan.

Het werk wil betoveren, verwonderen en uitdagen tot onverwachte gedachten en of samenspraak. Het wil ook ontroeren door de ontvanger aan te raken met een begrip of een associatie. Als je toevallig in het geprojecteerde veld loopt kan het zijn dat je onderdeel wordt van het werk.