Raadzaal, Aglaia Konrad

Nieuwe Raadzaal van het Stadsdeelhuis Oost

Opdrachtgever:
Stadsdeel Oost

Advies en projectbegeleiding:
Wiseguys, Marco Cops

Kunstenaar:
Aglaia Konrad


Het voorstel voor de nieuwe Raadzaal van het Stadsdeelhuis Oost-Watergraafsmeer, uitgevoerd 2009 behelst een aantal losse platen (van spiegelend Dibond) waarop verschillende voorbeelden van kaarten van Nederland, Amsterdam, Oost-Watergraafsmeer en luchtopnames van topografische fotografie gedrukt.

De platen zijn in een patroon aan het plafond bevestigt onder een licht hellende hoek, de structuur van dit patroon loopt door tot buiten de raadzaal en verbind de plafonds tot één ‘reflecterend’ landschap.
De ophangconstructie van de platen bestaat uit een draaimechanisme waardoor het mogelijk is de stand van de panelen te wijzigen.
De vorm en de structuur van de panelen is gebaseerd op de basissymbolen van Miller waarmee de positie van kristalvlakken ten opzichten van de assen is weergegeven.
De glazen wand tussen raadzaal en vergaderplein is voorzien van een afbeelding die direct betrekking heeft op Oost-Watergraafsmeer. Deze is ‘statisch’ om de continuïteit van het lokale als epicentrum te symboliseren.
Alle afzonderlijke panelen worden door hun afbeelding en drukaard (zeefdruk) uniek.
De hoek waaronder de panelen zijn bevestigd maken vanuit iedere positie ten opzichte van het plafond een andere reflectie mogelijk. De beleving wordt hierdoor dynamischer en symboliseert hiermee tevens een democratisch (veranderend) perspectief.

Met elke nieuwe gelegenheid zijn de omstandigheden anders. De projectie en reflectie versterken de beleving actief in een besluitvormingsklimaat te zijn beland. De verwijzing naar een directe verhouding met de democratische processen die daar plaats hebben ligt voor de hand.