ProRail, Sanja Medic

Opdrachtgever: ProRail

Kunstenaar: Sanja Medic

Locatie: NS Station Breukelen

Productieleiding: Wiseguys, Harold Schouten

Voor dit project was Wisegus zowel adviseur voor Prorail als  productieleider voor de kunstenaar, Sanja Medic

Het kunstwerk De Reiziger (2011) is speciaal ontworpen voor de wachtruimte van station Breukelen. Om deze ruimte een identiteit en samenhangend karakter te geven, is een verhaal over wachten als patroon verweven in een mozaïektapijt en een geornamenteerd plafond. Beide ontwerpen zijn gebaseerd op de Isotypes (een International System of TYpographic Picture Education), ontwikkeld door Gerd Arntz en Otto Neurath in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een aantal van Isotypes zijn voor dit project vertaald naar  ‘pixel-tekeningen’ voor de mozaïekvloer en gipsfiguren op het plafond. In verschillende relaties tot elkaar gezet verbeelden deze personages samen het groepsportret  ‘De Reiziger’.

Ontworpen voor de ruimte waar de reis tijdelijk wordt stilgezet, nodigt het werk de reiziger uit om voor even te verdwalen en zichzelf te ontdekken in de details van herkenbare taferelen op de vloer en in het plafond. Op die manier kan het wachten in plaats van een passieve een actieve ervaring worden.

Dit unieke kunstwerk  is ontstaan tijdens een anderhalf jaar durend arbeidsintensief proces waarin traditionele en moderne technieken zijn gecombineerd.
Sanja Medic prettig wachten Breukelen 1Sanja Medic prettig wachten Breukelen 2

Sanja Medic prettig wachten Breukelen 3