Lustwarande 2016 LUSTER

Wiseguys heeft de opbouw en deels de productie gedaan voor Lustwarande 2016 LUSTER – Clay in Sculpture Today, een tentoonstelling georganiseerd door Stichting Fundament.

Luster – Clay in Sculpture Today sluit aan bij de hernieuwde belangstelling voor het gebruik van klei en keramiek in de hedendaagse kunst maar gaat een stap verder door kunstenaars opdrachten te verstrekken om werken in klei en keramiek te maken voor de openbare ruimte. Op twee verschillende manieren worden de werken daardoor dichter bij hun oorsprong gebracht. Enerzijds vloeit het ontstaan van keramische kunst immers voort uit toepassingen van keramiek in de openbare ruimte, namelijk gevelbekleding zoals die aan het einde van de 19e eeuw in nieuwe architectuur werd toegepast. Anderzijds worden de nieuwe werken in klei en keramiek direct verbonden met de aarde, waar hun materialiteit aan onttrokken is, door de werken te presenteren in de natuurlijke context van De Oude Warande. De kunstenaars worden daarbij uitgedaagd om hun gangbare praktijk in te passen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van die publieke, natuurlijke omgeving. Deze verbondenheid met oorsprong en omgeving is een complexe relatie; de werken zullen uiteindelijk harmoniëren met hun context maar er tegelijkertijd mee conflicteren. En daarbij zal het er niet toe doen of het nu gaat om een figuur of een abstracte stapeling, een hoofd of een vaas in lichaamsvorm, een totem of een geest, ongebakken klei of steengoed. Ongeacht hun betekenis, of ze nu wel of niet getekend zullen zijn door glazuren of lusters, de werken genereren nieuwe inzichten, verrijken dus de wereld en verlenen ons leven meer glans.

Uitgenodigde kunstenaars

De expositie focust op een selectie van kunstenaars bij wie klei al lang of zelfs altijd al een vooraanstaande positie in hun oeuvres heeft ingenomen, vanuit de vraagstelling wat hun nieuwe, voor de openbare ruimte gemaakte werken kunnen betekenen voor het begrijpen van de actuele wereld. Door deze selectie zullen verschillende aspecten van hedendaagse keramische sculptuur aan de orde gesteld worden:  de betekenis van schaal (van miniatuur tot monumentaal), van bewerkingsprocessen (van ruw tot geglazuurd en ready-made), de esthetiek van kleur en glans (die van het materiaal versus de toevoeging van pigmenten en lusters) en de functies van ordening, het aardse, ritueel en mythe.

Caroline Coolen  1975, Bree (BE)


Dewar & Gicquel  1976 (GB) & 1975, (FR)


Alexandra Engelfriet  1959, (NL)



Guido Geelen 1961, (NL)



Cameron Jamie  1969, (VS)



Markus Karstieβ 1971, (DE)


Marien Schouten 1956, (NL)


Johan Tahon    1965,  (BE)

Gert & Uwe Tobias   1973, (RO)


Anne Wenzel   1972, (DE)



Jesse Wine  1983, (GB)